Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Σύγχρονη ασκήτρια η Ευλογημένη Λιουμπούκα (Susaninskaya). (1912-1997)



site analysis




 Η Λιουμπούσκα στον κόσμο - Lyubov Ivanovna Lazareva, ονομαζόταν ευρέως "η ευλογημένη ΞΕΝΙΑ του 20ου αιώνα".

Γεννήθηκε το 1912 κοντά στην έρημο της Οπτινα.. Κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία, είδα τους τελευταίους πρεσβύτερους της Οπτίνας.
Η ευλογημένη Λιουμπούσκα δεν μίλησε πολύ για τον εαυτό της, είναι γνωστό ότι γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1912 σε μια μεγάλη οικογένεια αγροτών. Ο πατέρας της Ιβάν Λάζαρεφ ήταν αρχηγός της εκκλησίας του χωριού. Σε ηλικία τεσσάρων ετών, η Λιουμπούσκα έμεινε χωρίς μητέρα και σύντομα μετά  από λίγο  πέθανε ο πατέρας της. Το κορίτσι την μεγάλωσε  ένας στενός συγγενής. Όταν ήταν 18 ετών, πήγε στο Λένινγκραντ στο μεγαλύτερο  αδελφό της που την  βοήθησε να πάρει δουλειά στο εργοστάσιο "Κόκκινο Τρίγωνο". Αξίζει να σημειωθεί ότι η  ευλογημένη Λιουμπούσκα έδινε το γάλα στα παιδιά , το  οποίο δινόταν  δωρεάν στον εργαζόμενο λόγο της  «επιβλαβής» παραγωγής.

Σύντομα αρρώστησε, οι γιατροί συνέστησαν να αλλάξει δουλειά. Έπρεπε να πάω στη θέση  στην αποθήκη. Έτρωγε λίγο. Έπινε  τσάι και λίγο ψωμί. Στην οικογένεια του αδελφού της έφτιαναν  σούπες κρέατος –αλλά η ευλογημένη  δεν έτρωγε  κρέας.

Μια μέρα, έπεσε, εξασθενημένοι, στο δρόμο και άρχισε να καλεί τον Κύριο. Ο ιατρός ασθενοφόρου έφτασε και αρνήθηκε να την πάει στο θεραπευτικό τμήμα: «Δεν είναι ο ασθενής μου». Και το κορίτσι, δεδομένης της "περίεργης"  συμπεριφοράς της, μεταφέρθηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Κατάφερε να βγει από εκεί, αφήνοντας το διαβατήριό της στα χέρια των γιατρών.

Αυτά που έπρεπε να αντέξει τότε, ένας Κύριος τα  ξέρει. Δεν έφαγα τίποτα για τρεις ημέρες. Με τη χάρη του Θεού, συναντήθηκα μια  με γυναίκα που πίστευε βλέποντας το κορίτσι που έκλαιγε, ένιωθε λύπη  για αυτήν και την ταΐζε. Μετά από αυτά, υπήρχαν προβλήματα με τον αδελφό της. Όλα αυτά έγιναν  πολύ περίπλοκα στη ζωή της.

Η επιθυμία να αφιερωθεί αποκλειστικά στην υπηρεσία του Θεού την ανάγκασε να αποστασιοποιηθεί από όλους και να περιπλανηθεί. Ο Κύριος ήταν ευχαριστημένος που η Λιουμπούκα έπρεπε να αναλάβει για τον εαυτό της την μαρτυρία του δια Χριστού σαλής για χάρη της. Έχει κοιμηθεί, συχνά στο δάσος κάτω από τον ανοιχτό ουρανό. Το κρύο και η πείνα, ο παγετός και η βροχή την έκαναν να υποφέρει  να είναι  ξυπόλητοι, και μισοντυμένη.

Η περιηγήτρια  επισκέφθηκε πολλές εκκλησίες και μοναστήρια στη Ρωσία, αλλά η Βυρίτσα έγινε το πιο σημαντικό  μέρος γι 'αυτήν,  όπου ζούσε εδώ ο πνευματικός πατέρας  Άγιος  Σεραφείμ  της Βυρίτσας. Και μετά το θάνατο του Σεραφείμ, η Λιουμπούκα επέστρεφε συχνά στη Βυρίτσα και προσευχόταν για ώρες στον τάφο του γέροντος.



Από τα απομνημονεύματα της Lucia Ivanovna Mironova : "Έζησε εκείνη την εποχή στη Βυρίτσα, κοντά στον Λένινγκραντ. Μόλις ήρθε στον καθεδρικό ναό για την λειτουργία  ακούω, όλοι ψιθυρίζουν: "Lyubushka, Lyubushka ..." Κοίτα - η γριά, ντυμένη πολύ απλά, όπως με τίποτα ξεχωριστό, αλλά υπήρχε κάτι σε  αυτήν που την διέκρινε μεταξύ των άλλων. Ήταν όλη μέσα  στην προσευχή, σαν να μην ήταν από  αυτόν τον κόσμο. Πολλοί μετά την λειτουργία την  προσέγγισαν, αλλά εγώ  ήμουν δειλή ...

Η ευλογημένη Λιουμπούσκα  ήρθε σε μας στη γιορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου το 1974. Συναντήσαμε τη Λιουμπούκα στο δρόμο. Ο  ευλογημένη Λιουμπούσκα με ρώτησε πού μένω και ζήτησε να περάσει τη νύχτα. Της είπα τότε ότι είμαι αμαρτωλή και ανάξια, αλλά θα χαρώ. Μόνο τα εγγόνια μου είναι μικρά.

«Δεν φοβάμαι τα παιδιά», απάντησε η Λιουμπούκα.

Ήρθε σπίτι, και η Γκίλινα θηλάζει τον Παβίκ. Στη συνέχεια, κάθισα  σε ένα δωμάτιο σε ένα κοινόχρηστο διαμέρισμα. Και η Γκαλίνα ήρθε να με δει για το καλοκαίρι με τον σύζυγό της και δύο μικρά παιδιά. Το πρώτο πράγμα που είπε η Λιούμπουκα όταν φτάσαμε είπε: "Εσείς ζείτε εδώ. Και τώρα θα μείνω εδώ ... "Τη βάζαμε σε μια κούνια, δεν υπήρχε άλλη θέση. Έτσι έμεινε στο σπίτι μας. Θυμάμαι ένα χρόνο αργότερα μου είπε: "Lucy, ας πάμε να περιπλανηθούμε μαζί σου."
Μου  το είπε δύο φορές για να περιπλανηθώ. Ήρθε στο σπίτι μας με μια τσάντα, όπου υπήρχαν  ένα ζευγάρι εσώρουχα και μια φέτα ψωμί. Στα πόδια - παντόφλες. Κάποιος από τους προσκυνητές της έδωσε ένα νέο φούτερ. Είχα το ίδιο, μόνο αλλά ήταν  παλιό. Ξαφνικά μου λέει: "Lyusya, ας αλλάξουμε, θέλω να φορέσω τη δική σου". Και έτσι το άλλαξα..

Με την ευλογία της  ευλογημένης Λιουμπούσκα αγοράσαμε ένα σπίτι στο Susanino, κοντά στο ναό της εικόνας της Παναγίας του Καζάν, το οποίο ιδιαίτερα τιμούσε. Πρόβλεψε αυτή την αγορά εκ των προτέρων, πριν  τρία χρόνια. Η Λιουμπούσκα προσευχόταν πολύ, ειδικά τη νύχτα. Ήξερε πολλές προσευχές από την καρδιά. Στο Susanino, οι άνθρωποι άρχισαν να την στρέφονται όλο και πιο συχνά, σε αυτή  ειδικά στα προβλήματα της  θλίψης.  Ήταν για όλους εκείνους που της  απευθύνονταν, ανοιχτό βιβλίο στο θέλημα του θεού.
Διάβασε την ζωή τους σαν ανοιχτό βιβλίο.

Με προσευχή, βέβαια,  οι δίκαιοι, έφταναν μετά  στον Θεό. Πολλούς η  ευλογημένη Λιουμπούσκα   έστειλε να προσεύχονται στον Άγιο Ιωάννη της Κρονστάνδης και στην αγία Ξένια . Εκείνη πολύ τους εκτιμούσε. Αγαπούσε  ιδιαίτερα τη Μητέρα του Θεού. Η   ευλογημένη Λιουμπούσκα, επειδή ήταν  ορφανή, την αγάπησε με όλη της την καρδιά, με όλη της την ψυχή, σαν τη δική της μητέρα. Και μίλησε μαζί της και με την καρδιακή της απλότητα. Η   ευλογημένη Λιουμπούσκα μου είπε ότι η Βασίλισσα του Ουρανού της εμφανίστηκε επανειλημμένα.

 Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ.








Ο Λιούμπουκα προσευχόταν ασυνήθιστα και συγκινητικά. Τόσο στο ναό όσο και στο σπίτι μιλούσε με τις εικόνες στη γλώσσα της, αναφέροντας στην εικόνα τα πάντα ως προς τη ζωή. Μερικές φορές ρωτούσε  για κάτι, και  δάκρυζε κάποιες φορές. Προσευχόταν  για όλους όσοι της  απευθύνονταν, προσευχήθηκε για την Αγία Πετρούπολη, για τη Ρωσία. Κάποτε είπα ότι αν οι άνθρωποι αν  εξακολουθούν να αμαρτάνουν και δεν  μετανοήσουν τις αμαρτίες τους, θα έρθει ένας φοβερός χρόνος. Προσευχόταν  έντονα, ειδικά τη νύχτα. Η Λιουμπούκα ποτέ δεν κοιμόταν καθώς κοιμούνται οι άνθρωποι. Τυλιγμένη, μερικές φορές, σε μια κουβέρτα, κοιμόταν, κάθεται στον καναπέ. Προσευχόταν  ασταμάτητα, αλλά μιλούσε  ελάχιστα. Πόσα άτομα βοήθησε! Ιδιαίτερα αγαπούσε τα παιδιά και τα περιστέρια, πάντα τα έτρεφε.




Το Σπίτι Lukia Ivanovna Mironova, όπου Lyubushka έζησε 22 χρόνια


ΕΙΔΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ. 






Αγαπούσε ιδιαίτερα τη Μητέρα του Θεού. Η Λιούμπουκα, από ορφνοί, την αγάπησε με όλη της την καρδιά, με όλη της την ψυχή, σαν τη δική της μητέρα. 


Και μίλησε μαζί της και με την καρδιακή της απλότητα. Η Λιουμπούσκα μας  είπε ότι η Βασίλισσα του Ουρανού της εμφανίστηκε επανειλημμένα. Για πρώτη φορά μίλησε για αυτή στο Βυρίτσα. Μόλις η Λιουμπούκα προσευχόταν στο δρόμο, όχι μακριά από το ναό.  βλέπει πώς μια αγέλη  λύκων έρχεται κατευθείαν προς αυτήν,  μαύροι, και  τρομεροί. Ήταν δαίμονες. Λίγες μέρες πριν , στο σημείο κοντά στο δρόμο, είδε την Ουράνια Βασίλισσα σε ένα απαλό μπλε φόρεμα σε ένα πεύκο...



Μόλις στάθηκε στο ναό, προσευχόταν και ξαφνικά βλέπει τη Μητέρα του Θεού πολύ κοντά, σε λίγα βήματα. Η Βασίλισσα του Ουρανού, σαν να κατέβηκε από την εικόνα. Στάθηκε και κοίταξε την υπηρέτρια του Θεού Λούμπουσκα, την παρηγορούσε με την εμφάνισή της.


"Θα περπατήσετε στον ναό και θα σωθείτε", απάντησε στην  ευλογημένοι.

Θα θεωρήσουμε ότι αυτή είναι μια εντολή για όλους μας - όσοι επιδιώκουν να σώσουν την ψυχή τους .

Ο ιερέας Μιχαήλ (Maleev) λέει :




Ο ιερέας Μιχαήλ (Maleev) λέει : «Η ευλογία για την προσευχή της, , έλαβε από  ευλογημένο γέροντα, ο οποίος ζούσε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου. Η  περιπλανώμενη εγκαταστάθηκε στη Βυρίτσα και στη συνέχεια μετακόμισε στο Σούζανινο. Έτσι, το όνομα του χωριού έγινε για τους ανθρώπους από όλα τα μέρη της Ρωσίας τόσο σημαντικό όσο το όνομα των ιερών τόπων που υπήρχαν. Έπρεπε να επισκεφτώ τη μητέρα αρκετές φορές. Το Susanino - ένας οικισμός που απέχει μία ώρα από το Λένινγκραντ – είχε  γίνει τόπος προσκυνήματος για ανθρώπους από όλα τα μέρη όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και άλλων χωρών.


Μπορούσε να συνομιλεί με τους αγίους για ώρες πάνω στις εικόνες του ναού της Σούζαν και στην άγια γωνιά της. Για να παρακολουθήσετε πως προσευχόταν η Λούμπουσκα ήταν λύπη γεμάτη δάκρυα. Η προσευχή που έκανε δεν επέτρεπε να καθίσει λίγο κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας. Μαζί με την ιδιαίτερη προσευχή του γέροντα, μπορεί κανείς να μιλήσει για τη μυστική διορατικότητα των μυστηριωδών δούλων  του Θεού. Έτσι, την παραμονή της τραγωδίας στην έρημο Optina το Πάσχα του 1993, ένας από τους μοναχούς της ρώτησε τι τον περιμένει, και άκουσε ως απάντηση: «Θα σκοτώσουν, αλλά όχι εσένα».



Η φωτεινή εικόνα αυτής της ταπεινής ψυχής  της προσευχής θα παραμείνει πάντοτε στη μνήμη μου, οι απαντήσεις της οποίας καθοδηγούσαν  όχι μόνο από απλούς πιστούς, αλλά και από εκείνους που είχαν  ανατεθεί να «τροφοδοτήσουν την Εκκλησία»: έμπειρους εξομολόγους, άρχοντες, κληρικούς.


Ο ιερέας Μιχαήλ (Maleev) λέει :




Ο ιερέας Μιχαήλ (Maleev) λέει : «Η ευλογία για την προσευχή της, , έλαβε από  ευλογημένο γέροντα, ο οποίος ζούσε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου. Η  περιπλανώμενη εγκαταστάθηκε στη Βυρίτσα και στη συνέχεια μετακόμισε στο Σούζανινο. Έτσι, το όνομα του χωριού έγινε για τους ανθρώπους από όλα τα μέρη της Ρωσίας τόσο σημαντικό όσο το όνομα των ιερών τόπων που υπήρχαν. Έπρεπε να επισκεφτώ τη μητέρα αρκετές φορές. Το Susanino - ένας οικισμός που απέχει μία ώρα από το Λένινγκραντ – είχε  γίνει τόπος προσκυνήματος για ανθρώπους από όλα τα μέρη όχι μόνο της Ρωσίας αλλά και άλλων χωρών.


Μπορούσε να συνομιλεί με τους αγίους για ώρες πάνω στις εικόνες του ναού της Σούζαν και στην άγια γωνιά της. Για να παρακολουθήσετε πως προσευχόταν η Λούμπουσκα ήταν λύπη γεμάτη δάκρυα. Η προσευχή που έκανε δεν επέτρεπε να καθίσει λίγο κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας. Μαζί με την ιδιαίτερη προσευχή του γέροντα, μπορεί κανείς να μιλήσει για τη μυστική διορατικότητα των μυστηριωδών δούλων  του Θεού. Έτσι, την παραμονή της τραγωδίας στην έρημο Optina το Πάσχα του 1993, ένας από τους μοναχούς της ρώτησε τι τον περιμένει, και άκουσε ως απάντηση: «Θα σκοτώσουν, αλλά όχι εσένα».



Η φωτεινή εικόνα αυτής της ταπεινής ψυχής  της προσευχής θα παραμείνει πάντοτε στη μνήμη μου, οι απαντήσεις της οποίας καθοδηγούσαν  όχι μόνο από απλούς πιστούς, αλλά και από εκείνους που είχαν  ανατεθεί να «τροφοδοτήσουν την Εκκλησία»: έμπειρους εξομολόγους, άρχοντες, κληρικούς.
Από τα απομνημονεύματα της Claudia Georgievna P .:
- Η  ταξιδιώτης εγκαταστάθηκε στη Βυρίτσα, στην οικογένεια της Λουκίας Ιβάνοβνα Μιρόνοβα, και όταν Η ιδιοκτήτης μετακόμισε στο Σούζανινο, πήγε εκεί μαζί της. Ένας γείτονας ζούσε πίσω από τον τοίχο. Ήταν δυσαρεστημένος που όλη η νύχτα από την αίθουσα Lubushkina άκουγε δυνατά λυγμούς: ευλογημένε κλαίει για τον κόσμο που πεθαίνει, προσεύχονταν ικετευτικά για  τους ανθρώπους.


---------------------------------------------------------------
Ο Άγιος  Σεραφείμ της Βυρίτσα  είπε ότι θα έρθει ο καιρός που θα προσκολληθούν σε κάθε πιστό σαράντα αμαρτωλοί, ώστε να τους τραβήξει από το βάλτο της αμαρτίας. Ένας τέτοιος σωτήρας για εκείνους που την ήξεραν ήταν η ευλογημένη Λιουμπούκα. Βοήθησε στη διάσωση της πνευματικής πείνας όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πολιορκίας αλλά και κατά τη διάρκεια της ειρήνης, όταν οι άνθρωποι χρειάζονται έναν μεσολαβητή και μια  παρηγοριά.  Το σπίτι στο Susanino έγινε ένα δημοφιλές καταφύγιο - εκατοντάδες έσπευσαν εκεί, και έπειτα χιλιάδες επισκέπτες. Οι άνθρωποι πήγαν στην Λιουμπούσκα, όπως και στον προφήτη: αυτό που ο Κύριος προανήγγειλε, θα έλεγε και θα δεχόταν  ο πιστός  την απάντησή της, ήταν από το στόμα του Θεού.
ΠΗΓΗ.ΑΠΑΝΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου